De start van een nieuw bestaan in een opkomende stad.
Het dagelijks leven in een vluchtelingenkamp.

Over het kamp

Route 1
Route 2
Route 3
Route 4
home
about
credits
ENGLISH | NEDERLANDS

Over Refugee Republic

Refugee Republic is een interactieve, transmediale documentaire over het dagelijks leven in het Syrische vluchtelingenkamp Domiz in Noord-Irak.

Het doel van de makers, kunstenaar Jan Rothuizen, multimediajournalist Martijn van Tol, fotograaf Dirk-Jan Visser en webdeveloper Aart Jan van der Linden, is om het bestaande beeld van vluchtelingenkampen te verrijken met een anatomische schets van mensen en praktijken uit het dagelijks leven in zo’n kamp, en om deze zintuiglijk over te brengen in een combinatie van tekening, film, fotografie, geluid en tekst.

 

Pers

Download Perskit

Neem voor meer informatie contact op met Submarine Channel:
info[@]submarinechannel.com
+31 20 820 49 40

 

Interview met de makers

 

Synopsis

Een groepje vrouwen zit in het zand voor een rij witte tenten en wacht op hulp. Een bestoft kindje achter prikkeldraad tuurt met grote ogen in de lens. Het zijn de beelden die ons uit de vluchtelingenkampen bereiken. Maar achter deze beelden gaat een hele wereld schuil, en die wereld hebben maar weinig mensen met eigen ogen gezien.

We kennen de kampen als tijdelijke noodoplossingen, maar wereldwijd wonen vluchtelingen gemiddeld zeventien jaar in een of andere vorm van opvang (bron: Norwegian Refugee Council).

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog telt de wereld meer dan vijftig miljoen vluchtelingen. De honderden vluchtelingenkampen die de wereld telt groeien in hoog tempo uit tot minimaatschappijen, met vluchtelingen als burgers en hulporganisaties als overheden. Net als alle andere mensen proberen vluchtelingenburgers hun woonsituatie te verbeteren, gaan ze naar de bakker, zoeken ze werk of beginnen ze een handeltje, zoeken ze vertier, worden ze verliefd, maken ze ruzie met de buren, trouwen ze en krijgen ze kinderen, die weer naar de naschoolse opvang moeten. En net als wij navigeren de vluchtelingenburgers tussen de kansen en risico’s van de vrije markt in het kamp en de nu eens behulpzame en dan weer bemoeizuchtige kampoverheid.

Refugee Republic neemt je mee naar de wereld achter de posters van de hulporganisaties. De makers van deze interactieve documentaire bezochten het vluchtelingenkamp Domiz in Noord-Irak, waar ongeveer 58.000 vooral uit Syrië gevluchte Koerden hun heil zochten. Via de pentekening van een kunstenaar, de ogen van een fotograaf en de oren van een radiomaker verken je zelf het kamp.

Je ontmoet bewoners die je via een audiovisueel scrollverhaal beter leert kennen, of je dwaalt rond in met geluid verrijkte tekeningen. Je maakt via een interactieve multimediale kaart kennis met Ahmed (13), die van zijn kampschool spijbelt omdat hij een vogelwinkeltje is begonnen, je loopt een dag mee met de druk bezette besnijdenisarts Shixmous (63), je drinkt thee tussen de motorblokken van tuk-tukgaragist Ahmad (23) en je valt stil bij Fatma (16), die via YouTube als zangeres hoopt door te breken.

Ze kwamen allemaal berooid bij de poorten van het kamp aan. Ze kregen allemaal hetzelfde basishulppakket. Vervolgens begon hun leven hier. Welkom in Refugee Republic

Refugee Republic

A Submarine Channel Production

Concept & DrawingsJan Rothuizen
Concept, Text, Audio, EditingMartijn van Tol
Concept, Video, PhotographyDirk-Jan Visser
Concept, Interactive Developer, EditorAart Jan van der Linden
Interactive ProducerYaniv Wolf
Interface DesignChristiaan de Rooij
Music, compositions and all instrumentsBonno Lange
Audio & Colour CorrectionJoost Wierenga
Additional Video EditingThijs Papôt
Studio AssistantsMark Lohmann, Soeraya Siemons
Text LayoutJorgen Koolwijk
ResearchMartin Turner
Project Management IraqMichelle Hamers, Nienke Nauta
Interpreter IraqBahmand Osei
TranslatorsPeshmerge Morad, Rosie Heinrich
Text correctionsWybrand Scheffer & Esther Ottens
PRLotte Niks, Yaniv Wolf (yaniv [at] submarine.nl)
ProducersBruno Felix & Femke Wolting. A Submarine Channel Production 2014
Co-Production de Volkskrant:Laurens Verhagen, Chef Digital de Volkskrant
This producation was made possible by:The Non-fiction Transmedia Programme (A collaboration of: Creative Industries Fund, Dutch Media Fund and the Netherlands Film Fund)
De Volkskrant
Free Press Unlimited Postcode Loterij Fonds
One World
The Creative Industries Fund NL
The City of Amsterdam
Wedding footagePrivate collection of Ahmet Pashew
Many thanks to:Mirka Duijn
Bram Jansen
Submarine Channel De Volkskrant Creative Industries Fund NL - Mediafonds - NL Film Fonds - Gemeente Amsterdam - Stimuleringsfonds voor de journalistiek - Free press unlimited - One World
Submarine Channel De Volkskrant
Nederlands Film Festival Dutch design Awards Festival Tous Ecrans Vereniging Online Journalistiek Nederland Japan Prize Idfa Doclab Competition Webby Zilveren Camera Spinawards Civis Online Dutch Directors Guild One World Media
Creative Industries Fund NL - Mediafonds - NL Film Fonds - Gemeente Amsterdam - Stimuleringsfonds voor de journalistiek - Free press unlimited - One World